Psalmer från köket – Världens första komedi om etnografi?

 

Psalmer från köket (Kitchen Stories) är en svensk-norsk film från 2003 som Bent Hamer fick idén till när han läste om de köksundersökningar som genomfördes i Sverige under efterkrigstiden.

a

Handling: Efter att Hemmens forskningsinstitut framgångsrik har undersökt hemmafruns gärningar i köket för att rationalisera inredningen är det nu dags att undersöka ensamboende mäns vägar i köket. Ett flertal svenska observatörer med husvagn och utrustning skickas därför till Norge. Varje observatör får en värd, i vars kök de placeras i ett observationstorn där de tyst kan sitta och dokumentera allt som händer. För att inte forskningsresultaten ska påverkas är kontakt mellan observatör och värd strikt förbjuden. Nattetid är observatörerna förpassade till att sova i husvagn.

Först är Isak inte alls förtjust i att Folke skulle övervaka honom, men med tiden utvecklas slutligen en vänskap mellan de två.

a

Nedan två scener hämtade från filmen:

a

Scen 1: Observatörerna samlade för genomgång inför uppdraget:

 as

 

Scen 2: Observatör Folke på plats hemma hos värden Isak:

 

a

 

a

”Psalmer från köket” har vunnit ett flertal utmärkelser både i och utanför Norge, bl.a. Amandapriset. Filmen var även Norges kandidat för en Oscarnominering (men blev inte nominerad).

 

a

Läs även: Hemmens Forskningsinstitut – Sveriges första etnografer

a

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *