Dali: the mAD Man 3

 

Nakenbilderna i Playboy, mode i Vouge, flickor agerar penslar, utflippad Dali arresterad efter krossade skyltfönster och dessutom ska vi bläddra bland några av Dalis böcker och illustrationer: exempelvis Mao Tse-Tongs dikter, Dalis kokbok och ”Den Gudomliga komedin” som han själv ansåg var något av det viktigaste han gjort. Och vad är egentligen skjutglade Dalis teknik ”Bulletism”? – Detta och mycket mer läser du om i del 3 av ”Dali: the mAD Man”.

 

Att Dali jobbade med kommersiella uppdrag är ingen hemlighet – den stora gåtan är dock varför detta är så extremt dåligt dokumenterat? Jag har genomsökt internet, böcker och avhandlingar men funnit att denna lucka gapar pinsamt tom. Bristen på ett samlat dokument har därför gjort att jag under en längre tid plockat på mig material inom detta område och kan härmed presentera en unik och personlig sammanställning av konstnärens kommersiella verk: ”Salvador Dali: the mAD Man”.

 

 

salvadordali3d

 

 

Dali hade inga problem med att koppla ihop konst med kommersiella syften och var långt före popkonsten då det gällde att använda sig av kulturindustrin i sitt skapande, inte minst om det fanns pengar att tjäna – ett exempel på detta är att författaren och grundaren av surrealiströrelsen André Breton redan 1939 gav honom smeknamnet ”Ávida Dollars” vilket är ett anagram av Salvador Dali (dvs. innehåller samma bokstäver) baserat på franska avide à dollars vilket betyder ungefär ”den pengagiriga”.

 

 

Konst uppåt väggarna

 

Flickpenslarna & Iberia Airlines

Dali Iberia art c2

Dalis Iberiamålningar förevisas stolt av ombordpersonalen.

 

Dali gjorde kommersiella uppdrag till flera olika flygbolag, förutom tidigare nämnda Braniff International Airways som bekantade vi oss med i del 1 arbetade han även med AirIndia (se nedan) och som ovan Iberia Airlines till vilka han 1972 målade väggpaneler kallade ”Pastor de Ampurdán” och ”La Sirena alada de la Costa Brava” till två av bolagets DC-10:or. Det första konstverket bygger enligt Dali på en gammal legend om en herde som förälskar sig i en sjöjungfru. Vid skapandet av konsten lät han bland annat några flickor agera ”penslar” genom att färginstänkta rullade sig över duken. Tillkomsten av Iberiamålningarna dokumenterades genom en surrealistisk kortfilm:

 

 Dali skapar dramatisk väggpanelskonst till Iberia Airlines.

 a

Att notera: Trots alla uppdrag Dali gjorde för flygbolag lär han vägrat flyga, inte förrän sent på ålderns höst lät han sig färdas i luften efter att sent omsider övertalats av sin sekreterare. Vid de tillfällen Salvador och Gala gav sig ut på långresa var det istället båt som var fortskaffningsmedlet.  

flygplan

 

 

Helena Rubensteinpanelerna

Dali Helena Rubenstein 1

"Princess Arthchil Gourielli (Helena Rubinstein)" 1942.

 a

Dali drog även in stora summor på att göra privatporträtt, ett exempel är uppdraget han gjorde för en av tidens rikaste kvinna.  1942 gjorde Dali tre väggpaneler till kometikadrottningen Helena Rubenstein i hennes New York-lägenhet. Rubenstein var 73 år vid tillfället men Dali valde att göra en ungdomlig tolkning av henne i form av en sfinx – tanken var att skapa en bild som skulle representera hennes odödlighet och samtidigt ge bilden av en pionjär inom kosmetika. Totalt gör Dali tre väggpaneler varav två dekorerar matsalen. Händelsen uppmärksammas bland annat av Vogue.

 

Dali Helena Rubenstein 2

Smakfull konst i Helena Rubensteins matsal (1942).

a

 

Illustrationer: Från Mao Tse-Tong till egen kokbok

FruitDali: Botanisk re:make

Monsieur-hâtif 2

FruitDali: Original och Dalis re:make.

a

Projektidéer kunde komma från många håll, ett exempel är det uppdrag som 1969 kom ifrån hans schweiziska förläggare Jean Schneider som såg en kommersiell potential i att göra ”re:makes” av gamla botaniska illustrationer från 1800-talet: ”Gör något nytt och spännande!” löd projektbeskrivningen. Dali valde att på originalbilderna måla med akvarell och skapade en humoristisk och ibland även sexuellt lekfull bildsvit. Ovan ser vi orginalet av Pierre-Jean Redouté och Dalís förvandling av bilden till vad han kallade Prunier hâtif (det brådskande plommonet).

 

 

FruitDalí-1969

Totalt gjorde Dali 14 re:makes av gamla botaniska illustrationer.

 a

Schneider mångfaldigade bilderna genom en litografisk serie kallad ”FruitDalí” som snabbt blev populära. Vart Dalis originalverk tog vägen var dock länge ett mysterium: Den som fann dom var Schneider själv som flera årtionden tidigare låst in dom i sitt bankvalv. Till offentlig beskådning kom bilderna första gången vid en utställning i Köln i slutet av 2000. Galleriet som visade bilderna köpte de 14 bilderna för en okänd summa vilka tre år senare bjöds ut individuellt på Bonhamns konstauktion i London (18 juni 2013). Det samlade priset för bilderna blev drygt 7 300 000 (vilket var långt över det beräknade).

 

 

Böcker

Les-Diners-De-Gala kokbok2

Bilder ur "Les Diners De Gala" (Dali-Gastronomique).

 

Dali illustrerade flera böcker, exempelvis Mao Tse-Toungs dikter, Lewis Carrolls Alice i Underlandet och uppföljaren Alice i Spegellandet, Macbeth, Don Quixote, Dantes: Den gudomliga komedin (se nedan), Tristan & Isolde, Bibeln (se nedan) och sin egen kokbok Les Diners De Gala aka. Dali-Gastronomique 1973 (se ovan). 1974 illustrerar han Sigmund Freuds bok Moses and Monotheism och 1977 ger han ut vinboken Les Vins de Gala.

 

 

Don Quijote

Dali Don Quixote

Dalis Don Quijote (1957).

a

I slutet av 50-talet beordrade den schweiziska förläggaren Jean Schneider Dali att skapa en grafisk upplaga tillägnad historiskt intressanta spanska personligheter verkliga eller uppdiktade. Figurerna Dali valde att  gestalta i svartvita etsningar var Cervantes, Don Quijote, El Cid, El Greco och Velázquez. Genom uppdraget fick Dali senare idén att ägna en hel serie åt den Den snillrike riddaren Don Quijote av La Mancha.

Med sina första litografiska verk av Don Quijote” började Dali använda sig av ”Bulletism” – en ny teknik/effekt han ”uppfunnit” vilket gick ut på att fyra av antika musköter (så kallade arquebuses) mot den litografiska stenen, alternativt skjuta med bläckfyllda kapslar mot papper för att få fram en spännande effekt. Andra verk som också inkluderar ”Bulletism” är ”Tristan och Isolde”, ”Den gudomliga komedin” och  ”Sacra Biblia” (se nedan).

 

 

Den gudomliga komedin

Dali Dante 1

Dantes: Den gudomliga komedin - Dalis bästa verk? 

a

1951 fick Dali uppdraget från den Italienska regering att skapa illustrationer till Dantes ”Den Gudomliga komedin”, detta inför ett jubilem av poetens födelsedag. Dock hördes snart (inte helt oväntat) högljudda protester: den italienska befolkningen ansåg det osmakligt att en spansk och dessutom surrealistisk konstnär skulle illustrera vad som allmänt ansågs vara nationens största och mest respektfulla litterära verk. Den italienska regeringen lyssnade på sina medborgare och beslutade snart att lägga ner projektet.  Något uppgiven men ännu med hopp gick Dali till sin gamle vän konstpublicisten Joseph Foret och det dröjde inte länge förrän han fick det franska bokförlaget Editions d’Art les Heaures Claires att nappa. 101 akvarellillustrationer och nio år senare, närmare bestämt 1960 var sviten klar och publicerades därefter i sex volymer mellan 1960 och 1964.

Dali ansåg själv att hans illustrationer till sviten var en av de viktigaste i hela hans karriär, många håller med och ofta rankas just ”Den Gudomliga komedin” som ett av hans mest imponerande och anmärkningsvärda arbete.

a

a

Sacra Biblia

Dali Bibel

Sacra Biblia: Dali tolkar Bibeln i bilder.

a

Uppdraget att illustrera Bibeln fick Dali av sin vän och mecenat (beskyddare) Giuseppe Albaretto, detta eftersom Albaretto oroade sig över att Dali höll på att förledas av sin fru Gala och tappa tron på Gud – genom att ge honom ett mastadontuppdrag där han tvingades att studera Bibeln på djupet för att på så sätt återfå sin katolska tro. Uppdraget tog sex år att fullborda (1963 – 1969) och innehåller totalt 105 litografier.  Om Albaretto lyckades med sina intentioner förtäljer dock inte historien.

a

Dali_Ecce homo

Bilden "Ecce Homo" är ett bra exempel på Dalitekniken "Bulletism".

a

a

 

Magasin: Mode & Playmates

 

Vouge

Dali Vouge Cover

Omslag för modemagasinet Vouge 1938, 1944 och 1946.

 

Dali formgav en rad tidningsomslag bland annat för Town and Country, American Weekly och inte minst modemagasinet Vogue för vilka han även stod som redaktör för ett helt nummer december/januari 1970/71. Bland annat tog fotografen David Bailey bilder på Dalis älskarinna och musa Amanda Lear i nunnekläder, Franco Rubartelli fotograferade modellen Veruschka som Mao Tse-Toung och Helmut Newton medverkade genom modebilder med afrikanskt kolonitema:

 

dali vouge 7071 f

Dalis Vouge 1970/71.

a

Naket i Playboy

 

dali playboy

Dali poserar med nakna damer i Playboy 1973.

a

Det första jobb Dali gjorde till Playboy var en akvarell av en naken kvinna kallad ”Playmate after Rokeby Venus” (1966). Verket publicerades i tidskriftens januarinummer och var en av 11 verk där lika många konstnärer fått uppdraget att skapa Playmateinspirerad konst. Tavlan hängdes sedan över sängen i Hugh Hefners sovrum på Playboy Mansion och lär om den kunnat tala haft en hel del att berätta.

a

dali playmate hefner b

Dalis version av en Playmate "Playmate after Rokeby Venus" (1966).

 

Några år senare närmare bestämt 1972 fick han ett nytt och större uppdrag; denna gång var det nakenfoto som gällde, eller rättare sagt att skapa kreativa idéer som utifrån skisser sedan gestaltades av fotografen Pompeo Posar. Rubriken till bildserien som publicerades 1973 löd kittlande:

 

“…the world´s premier surrealist fleshes out his unique fantasies: the erotic world of salvador dali”. (Rubrik i Playboy).

 

 

Dali Playboy 1

Dali Playboy 1973. 

 

Att Dali arbetade för en herrtidning må kanske låta lite ofint men är knappast något märkligt: Till att börja med var Playboy en tidning med gott rykte där respekterade författare och människor gärna publicerade sina alster. Både Dali och Hefner var dessutom inbitna beundrare av psykoanalytikern Sigmund Freuds teorier om människans undermedvetna sexualitet. Ser vi även till det faktum att Dali kan ses som en föregångare till Hefner genom att hans konst ofta innhehöll nakenhet och sexuella anspelningar börjar hans medverkan i denna herrtidning nästintill bli en självklarhet…

 

DALI playboy 3

 

Dali´s egen motivering till tidningen kring bildernas betydelse rimmar dock bäst med hans välbekanta smeknamn och anagram ”Avida Dollars”:

”The meaning of my work is the motivation that is of the purest – money. What i did for PLAYBOY is very good and your payment is equal to the task”. Salvador Dali

 

 

Dali Playboy 2

 a

a

fotnot: Playmate-tavlan som hängde i Hugh Hefners sovrum såldes 2010 för 1,6 miljoner svenska kronor. 2003 sålde Hefner Dalimålningen nedan, titulerad ”Jeune vierge autosodomisée par les cornes de sa propre chasteté” (Young Virgin Auto-Sodomized by the Horns of Her Own Chastity) som hängt i korridoren i Playboy Mansion för ofattbara 156 miljoner kronor. 

Dali_Young_Virgin_Auto b"Jeune vierge autosodomisée par les cornes de sa propre chasteté" (1954).

a

Dali News

a

Dali gav även ut en egen tidning med namnet Dalí News: Monarch of the Dailies. Tidningen gjordes av om honom själv om honom själv och kan beskrivas som en humoristisk PR-tidning illustrerad med Dalimålningar. Dali News kom ut med två nummer.

a

Dali News

Dali News, November, 1945. © Salvador Dalí. Fundación Gala-Salvador Dalí, 2012.

 

 

a

 

EXTRA2

 

Dali flippar ut

Salvador-Dali Bonwitt

Dali upprör New York-borna med sitt skyltfönster 1939.
 

Dali kan även sätta titeln dekoratör på visitkortet. 1939 fick han uppdraget att skapa en skyltning för det prestigefulla varuhuset Bonwit Teller i New York. Bland annat innehöll skyltningen en säng som står på fyra buffelben, ett buffelhuvud som biter i en blodig duva, en kvinnlig skyltdocka med ett huvud av rosor och en manlig skyltdocka som bar en smoking smyckad med 81 glas fyllda med mintlikör (av märket Pippermint, vilken han även gjorde en reklamfilm för) toppad med en fluga och sugrör. I skyltfönstret placerade Dali även ett hårigt vattenfyllt badkar med flytande blommor. 

 

Dali Bonvit Teller 1951 3

Skyltningen hos Bonwit Teller slutade med en arresterad Dali.

 

Skyltningen gick dock inte hem hos alla beskådare och efter flera klagomål bestämde sig personalen för att skylta om på eget bevåg utan att informera Dali. Det skulle man inte gjort: Dali blev så rasande att han välte det vattenfyllda badkaret och puttade in det i skyltfönstret så glaskärvorna yrde när det krossades i bitar. Dali lär ha spottat och svurit på en blandning av spanska och franska. Polisen var på plats och arresterade den utflippade konstnären och tidningarna skrev flitigt om händelsen. Det behöver väl knappast sägas att skyltningen blev en enorm succé – händelsen blev det stora genombrottet för Dali och gjorde honom synonym med surrealism i USA. Dali greps vid händelsen för vandalism men kom lindrigt undan; om frigivningen sa domare Louis Brodsky ”detta är några av de privilegier en konstnär med temperament verkar åtnjuta.”.

a

nästa avsnitt2

a

a

Missa inte del fyra av ”Dali: the mAD Man” Fullmatad med design i alla dess former: Läs bland annat om hans samarbeten med Elsa Schiaparelli, Christian Dior och älskarinnan Coco ChanelDet blir klädmode, smycken, möbler, produkt- och förpackningsdesign, parfym och arkitektur…

a

Läs även

Del 1 med fokus på reklamfilm. Dessutom välfylld bonus om Dalis stormiga äktenskap med sin sextokiga fru Gala.

a

Del 2 Grafisk formgivning, affischer och Dalis skapande av logotypen till slickepinnen Chupa Chups. Bonus är matad med historien om Dalis musa och älskarinna; naken-/fotomodellen och diskodivan Amanda Lear.

a

a Gilla gärna WiKiPiCKi på Facebook – det uppskattas! Share & care!

FB

 

a

One thought on “Dali: the mAD Man 3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *